İmplant Uygulamaları Bana Uygun mu?
– VegaDentGenel olarak konuşulacak olursa normal diş çekimi yapılabilecek kadar sağlıklı olan hastalar implant tedavisi yaptırmak içinde sağlıklı kabul edilirler. Çok nadir görülen bazı genel sağlık problemlerine sahip olanların dışında Dental implant uygulanması mümkün olmayan insan yoktur. Bu durum diş hekiminiz ile görüşmenizin sonrasında açıklık kazanacaktır.Bunun ötesinde, çene kemiğinin yapısı ve implant yerleştirilebilecek kemik miktarı, implant uygulaması yapılıp yapılamayacağını belirler. Ancak, ileri cerrahi tekniklerin gelişmesi ile implant uygulanamayacak hasta neredeyse kalmamıştır.
İmplant Uygulamasının Sakıncalı Olduğu Durumlar
- Kemik Gelişimini tamamlamamış hastalarda;
- Şeker hastalarında;
- Sigara tüketimi fazla olan hastalarda;
- Hiper tansiyonu olanlar;
- Kalp rahatsızlığı olanlar;
- Kan Pıhtılaşma Bozuklukları;
Ergenlik çağını tamamlamamış hastalarda kemik gelişimi devam ettiği için dental implant tedavisi için uygun değildirler. Dental İmplant yapılabilmesi için kemik gelişiminin tamamlanmış yani hastanın ergenlik çağını tamamlamış olması gerekmektedir.
Kontrol altına alınamamış olan diyabet hastalarında dental implant uygulanması risk teşkil etmektedir. Şeker hastalarında doku iyileşmesi yavaş olduğundan enfeksiyon riski yükselmektedir.Bu nedenle bu tür bir rahatsızlığınız varsa diş hekiminize beyan edip gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekmektedir.
Sigara kullanımı, ağızdaki dokularda oluşan bakteri plağına ortam oluşturarak, enfeksiyon riskini de tetiklemektedir. Sigaranın karbonmonoksit ve toksit etkilerine bağlı olarak, dental implantın kemikle osteentegre olması (kaynaşması) negatif yönde etkilenmektedir.Sonuç olarak sigara tüketimi implant başarısını olumsuz yönde etkiler.
Hipertansiyonlu hastalarda ağrı, stres gibi durumlarda aşırı tepki söz konusudur. Uyaranlara karşı aşırı tepki verildiğinde diş tedavisi sırasında kan basıncı akut olarak yükselebilir ve çeşitli komplikasyonlar meydana gelebilir.Bu nedenle bu tür rahatsızlığı olanlar diş hekimiyle hastalığını paylaşmalı, buna bağlı ilaç düzenlemeleriyle implant operasyonuna girmelidir.
Diş hekimi ve kalp doktoru(Kardiyolog) konsültasyon ile işbirliği halinde hareket edip gerekli düzenlemeler yapmalı ve operasyon böyle gerçekleştirilmelidir.
Kan pıhtılaşma hastalığı olanlara implant yapılmaması gerekir. Bütün bu nedenlerden ötürü sistemik,kronik vs. ilaç kullanmanızı gerektirmese bile tüm hastalıklarınızı diş hekiminizle paylaşınız ve tedaviye öyle başlayınız.
Şeker Hastaları için Uygunmu?
-
İyileşme sürecinin kötü etkilenmesi nedeniyle ileri derecede ( kan şeker değeri 300 ) şeker hastalarında (diyabet ) yapılması uygun değildir.
- Kandaki şeker seviyesi tedavi ile düşürülecek olursa implant yapılabilir.
- Kemik seviyesi ve kaliteside implant tedavisi için önemli olup, günümüz teknolojisinde implant tedavisi yaptırmak isteyen her hastaya kemik ilave edilerek implant yapılabilmektedir.Yeterki hasta ve hekim işbirliği içinde hareket edebilsin.