Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı
– VegaDentDiş ve dişeti hastalıkları, düşük ağırlıklı bebek doğum ihtimalini 7 kat arttırmaktadır. Bu yüzden hamileler, ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha çok özen göstermelidir. Hamile bayanlar süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi zengin gıdalar alarak kalsiyum ihtiyacını karşılamalıdır. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa bebeğin gelişimi için gerekli olan miktar annenin kemiklerinden karşılanır.
Hamilelik Dişlerin Tedavisi Açısından 3 Dönemde İncelenir:
- 0–3 aylık dönem; Bu dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Ağrıya neden olan ve müdahale edilmediğinde anneye ve bebeğe zarar verebilecek durumlarda diş hekimine kontrole gidilmelidir.
- 3–6 aylık dönem; Hamilelik sonuna kadar, ertelenmesi uygun olmayan diş çekimleri, dolgular, kanal tedavileri yapılabilir. Gerekli müdahalelerin yapılması için en uygun dönemdir.
- 6-9 aylık dönem; Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3 aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir tedavi yapılmamalıdır.
Hamilelikte Röntgen Çekimi:
- Zorunluluk gerektiren durumlarda anne adayına kurşun önlük giydirilerek röntgen çekilebilir. Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.
Hamilelerde İlaç Kullanımı:
- Hamilelik döneminde kullanılan tetrasiklin grubu antibiyotikler “Tetrasiklin Renklenmesi” denilen, geri dönüşümü olmayan renklenmelere sebebiyet verir. Bu grup dışında kullanılan antibiyotiklerin, penisilin ve türevlerinin dişlerde renklenmeye sebep olduğuna veya zararlı bir etkiye sebep olduğuna dair bilimsel bir veri bulunmamaktadır. Ancak hamilelikte kullanılan her türlü ilacın, anne adayını takip eden doktorun kontrolünde kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.
![hamilelikte ağız ve diş sağlığı hamilelikte ağız ve diş sağlığı](https://vegadent.net/wp-content/uploads/2015/01/hamilelikte-agiz-ve-dis-sagligi.jpg)
– VegaDentANNE ADAYLARI; ÇOCUĞUNUZUN SAĞLIKLI DİŞLERE SAHİP OLMASINDA EN BÜYÜK ETKEN SİZSİNİZ.
20 Yaş Diş Çekimi
18 yaşına gelinmesiyle birlikte çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk dilinde akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir.Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı…
Daha Fazla BilgiAğız Kokusu
Ağız kokusu toplumumuzda büyük bir sorun haline gelmiştir. Tahmin edilenden daha yaygındır ve sosyal ortamlarda sizi ve diğer insanları çok rahatsız eder. Günümüzde her dört kişiden biri, ağız kokusu sorunuyla uğraşmaktadır. Ağız kokusu şikayeti olanlar sosyal hayatlarında kendilerine olan güvenlerini kaybedebilirler…
Daha Fazla BilgiDiş Ağrısı Nedenleri
Diş ağrısı insanların yaşantıları boyunca en az bir kere karşılaştığı, fazlasıyla can sıkıcı ve sevimsiz bir durumdur. Diş ağrısı; tedavi edilebilen ve çeşitli nedenlere bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Peki, diş ağrısı neden olur? Hangi durumlar diş ağrısını tetikler ve diş ağrısı nasıl çözülür? Diş Ağrısı Genel Olarak Üç Şekilde Gelişir…
Daha Fazla BilgiDolgu Çeşitleri
Dişler iyi fırçalanmadığı, ağız bakımının kötü durumda olduğu zamanlarda, dişlerin üstündeki plaklarda ve taşlarda (tartar) bulunan bakteriler “şeker” sayesinde hayatta kalırlar. Şekeri ile birlikte oluşan asit, diş sert dokusunu yumuşatmakta ve çürüğe neden olmaktadır…
Daha Fazla BilgiDiş Fırçası Kullanımı
Diş fırçalamak dişlerin iç, dış ve çiğneme yüzeylerinde biriken plak ve yemek artıklarının kaldırılmasını sağlar. Dişlerinizi sert, yıpranmış diş fırçaları ile fırçalamak ve fırçalama esnasında bastırmak diş minesine zarar verebilir…
Daha Fazla BilgiDiş İpi Kullanımı
Diş yüzeyinin %40’ı dişler arasında gizlidir ve bakteri oluşumu için mükemmel bir yerdir. Bu nedenle diş ipinin her gün kullanılması, diş fırçasının temizleyemediği ve diş eti hastalığı ve kötü nefes kokusuna neden olabilecek plak ve bakterilerin temizlenmesini sağlar. Bu sebeple günlük diş ipi kullanımı çok önemlidir…
Daha Fazla BilgiDiş Eti İltihabı
Diş eti hastalığının erken döneminde tedavi, dişler üzerindeki plak ve diş taşının uzaklaştırılması ve düzgün bir kök yüzeyinin sağlanmasını kapsar. Bu işlem diş etinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar. Bu tedavi, diş etinin tekrar dişe adaptasyonu veya diş etinin büzülerek cebin elimine olması için yeterlidir.
Daha Fazla BilgiDiş Hassasiyeti
Diş hassasiyeti, sıcak ya da soğuk yiyecekler yiyip içtiğinizde hissedilebilen ağrıdır. Soğuk hava soluduğunuzda da ağrı hissedebilirsiniz. Diş etleri dişlerden çekildiğinde ya da diş eti dokusu kaybedildiğinde hassasiyet ortaya çıkabilir. Ayrıca, çok sert fırçalamanın ya da düzenli fırçalamama ve diş ipi kullanmamanın sonucunda da oluşabilir.
Daha Fazla Bilgi