DİŞ ÇEKİMİ KORKUSUNU YENMEK İÇİN NE YAPILABİLİR?
– VegaDentBu korkunun hiçbir şekilde giderilemeyeceğinin anlaşıldığı özel durumlarda, genel anestezi altında çekim yapılabilir. Ancak çoğunlukla hasta hekim arasındaki diyalog ve yaklaşım böyle bir girişimin gerekmediğini göstermektedir. Öncelikle çekilmesi gereken dişin vücuda verdiği zararlar ve ağrı gibi olumsuzluklar göz önüne alınarak, bundan kurtulmak gerektiği hatırlanmalıdır. İyi bir uyuşma sağlandıktan sonra, çekim sırasında, sadece bir basınç hissi ve dişin yükselmesi sırasında küçük çıtırtılar duyulabilir. Ağrı ya da acı olmaması gerekir. Genellikle insanlar çevrelerindekileri korkutmayı severler ve bu basınç ve çıtırtıları abartarak anlatırlar. Bu tür yanlış telkinlerin etkisinde kalınmamalı, her türlü soru hekime yöneltilmelidir.
ÇEKİM ÖNCESİ YAPILMASI GEREKEN ŞEYLER NELERDİR?
- Eğer doktorunuzun önerdiği bir ilaç (örneğin antibiyotik) var ise, kesinlikle saatlerine uyarak, düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Bir hastalığınız ya da alerjiniz var ise ve bu yüzden daimi kullandığınız ilaçlar mevcutsa, kesinlikle bu hususları hekiminize söylemelisiniz. Çekimden önce pıhtılaşmayı geciktiren aspirin türü ilaçlar kullanılmamalıdır. Mümkün ise dişler iyice fırçalanmalı ve bir antiseptikli suyla çalkalanmalıdır. Bu sayede ağızdaki bakteriler azalır ve enfeksiyon riski düşer.
DİŞ ÇEKİMİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
DİŞ ÇEKİMİNDEN SONRA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
- Çekim yarasına konan tampon 30 dakika kadar tutulmalıdır.
- Çekim yarasına konan tampon atılınca, gerekli değilse tekrar tampon konulmamalı, oluşan pıhtının bozulmamasına dikkat edilmelidir.
- Ağzı su ile çalkalanmaması gereklidir.
- Çekim sonrasında 2 saat kadar bir şey yenmemeli, sonrasında da mutlaka ılık besinler tercih edilmeli ve çok sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- 1 tam gün boyunca sigara içilmemelidir. Sigara, pıhtının bozulmasına ve yara yerinin iltihaplanmasına yol açabilir. Kuru soket denen bu durum uzun süre ağrıya sebep olur.
- 24 saat alkol kullanılmamalıdır.
- Kesinlikle çekim yerine dokunulmamalı, yara bölgesi emilip tükürülmemelidir.
- Yara bölgesi 24 saat kullanılmamalıdır.
- Ağrı olursa aspirin dışında bir ilaç kullanılmalı, mümkün ise bunun için hekim ile görüşülmelidir.
- Çekim yeri kesinlikle temiz tutulmalıdır. Yara içine yemek artığının dolması önlenmelidir.
- Çekimden 24 saat sonra, yumuşak bir diş fırçasıyla bölgenin yavaş yavaş fırçalanması gereklidir. Bu sırada ılık, tuzlu su gargarası da uygulanabilir.
- Kanamanın hafif bir sızıntı şeklinde 6- 24 saat sürmesi normal kabul edilmelidir. Fakat aşırı bir kanama var ise veya bu süre aşılmışsa kesinlikle bir diş hekimine başvurulmalıdır.
- Aynı şekilde, uzun süren ağrı şişlik durumları da hekime bildirilmelidir.
- Sızıntı şeklinde süren kanamalarda, ıslatılmış bir çay poşeti, gazlı bezle sarılarak yara yerine konulabilir. Bu şekilde bir süre tampon yapmak, çayın içindeki bazı maddelerin kan durdurucu özelliği sebebiyle yararlı olabilir
Yara iyileştikten sonra ne yapılabilir?
– VegaDentÇekim boşluğu yerine, duruma göre, köprü, protez veya dental implant yapılabilir. Diş eksikliği, sindirim bozukluklarına neden olabileceği gibi, çekilen dişe komşu olan dişlerde, konum bozuklukları (eğilme, devrilme vb.) ve buna bağlı olarak çiğneme problemleri de meydana gelebilir.
Merak Edilenler
Ağız ve Diş Sağlığı Hakkında Bilgiler!
Etiket: eryaman diş kliniği, diş kliniği eryaman, eryaman diş polikliniği, diş polikliniği eryaman, diş kliniği, diş polikliniği, eryaman diş merkezi, ankara diş kliniği, ankara diş polikliniği