Diş kırılması / Diş yaralanması
– VegaDentDiş kırılması, dişin ağızda görülen kısmı olan ‘kron’ veya kemik içerisinde kalan ‘kök’ ü de kapsayabilen; bazen dişin canlı dokusu olan ‘pulpa’ ya da ulaşabilen, travmatik yaralanmalardır. Diş kırılması durumunda mümkünse kırılan diş parçası koruma altına alınmalıdır. Diş kırılması sonrası otuz dakika içerisinde diş hekimine başvurulmalıdır.
Temas Sporları Yaparken Dikkat Edin
- Diş kırılmaları, dişlerin yerlerinden oynaması ya da çıkması, ağız dokularında yaralanma gibi durumlar, genellikle basketbol, futbol gibi temas sporları yaparken düşme ve çarpmalar sonucunda, ya da trafik kazası geçirilmesi durumunda meydana gelmektedir. Özellikle temas sporları yapan çocuklarda meydana gelebilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını engellemek için ağız koruyucusu (mounth guard) kullanılmalıdır.
- Diş kırılması sonrasında, diş travma sebebi ile kendi yuvasında yer değiştirirse, hafif bir parmak basıncı ile diş eski konumuna getirilmeye çalışılmalıdır. Dişi yuvasına yerleştirmeye çalışırken, kesinlikle zorlama yapılmamalıdır.
Daimi dişin yerinden çıkması:
- Yerinden çıkan diş bulunmalıdır. Bulunmuş olan diş, kuron bölgesinden tutulmalıdır. Dişin kök kısmından tutulması, buradaki dokuların daha çok hasar görmesine neden olur. Dişin kök kısmındaki dokular fazla hasar görecek olursa, dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Kuron (taç) kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler hijyenik bir su ile yıkanmalıdır.
- Diş kırılması durumunda, diş yüzeyi temizlenmeli ancak ovalama yapılmamalı ve kesinlikle fırça kullanılmamalıdır. İlk olarak diş, yuvasına yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Dişi yuvasına yerleştirirken fazla kuvvet uygulanmamalıdır. Yoksa diş ve diş yuvasında ciddi hasarlar meydana gelebilir. Diş, yuvasına yerleştirilebilmişse, yerinde sabit kalması için, üstüne temiz bir gazlı bez konularak ısırılmalıdır. Bu şekilde en kısa sürede diş hekimine gidilmelidir. Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar su veya süt içinde muhafaza edilmelidir.
- Diş kırılması sonrasında, yerinden çıkan dişi tekrar kazanmak için, diş dokularının fazla zedelenmemesi ve mümkün olduğunca çabuk diş hekimine gidilmesi gerekmektedir. Uygun şartlarda korunmuşsa ve en fazla yarım saat içinde diş hekimine ulaştırılmışsa re-implantasyon (dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilmesi) ile kurtulma şansı %90 dır.